Pluja d'estels de les Perseides amb el Club Esportiu l'Arboç

L’Arboç, 7 Agost de 2018

El Club Esportiu l'Arboç organitza una sortida per observar la pluja d'estels més famosa de l'any, les Perseides. El punt de trobada serà a la rambla del Ball de Bastons a les 10 de la nit aquest diumenge 12 d'agost. Tot seguit se sortirà amb cotxes particulars fins a arribar al punt d'observació, a uns 8 km de l'Arboç.

El cost aproximat de la benzina pel desplaçament és de 3 € per persona, que s'haurà de pagar al conductor del vehicle. El preu d'inscripció és de 5€, que s'haurà d'abonar al monitor el dia de la sortida. Es recomana portar una cadira o hamaca plegable per mirar el cel còmodament. Les inscripcions es poden fer fins al 10 d'agost al PIJ de la Casa de Cultura de l'Arboç, al carrer Major 37 baixos, o mitjançant el web www.esportiularboc.club. Per a més informació contacteu per Facebook a la pàgina Club Esportiu l'Arboç o via correu electrònic a l'adreça info@esportiularboc.club

Les Perseides, també anomenades «llàgrimes de Sant Llorenç» per la proximitat del seu màxim al 10 d'agost (dia de la festivitat del màrtir espanyol del mateix nom), són visibles des de tot l'hemisferi nord en ple estiu.

Les velocitats d'aquests meteors poden superar els 50 quilòmetres per segon i la seva taxa d'activitat pot arribar als 200 meteors per hora. Encara que el seu moment de màxima activitat sol tenir lloc en les nits de l'11 al 13 d'agost, les Perseides comencen habitualment a veure cap al 17 de juliol i acaben cap al 24 d'agost. No obstant això, el nombre de meteors observables per hora és molt variable. En un lloc ben fosc i amb el radiant alt sobre l'horitzó pot superar el centenar. No obstant això, el nombre de meteors observats per hora pot variar molt ràpidament segons varia la densitat de fragments en el deixant del cometa. Així, la seva alta activitat, juntament amb les condicions atmosfèriques favorables per l'observació durant l'estiu boreal, fa de les Perseides la pluja de meteors més popular, i la més fàcilment observable, de les que tenen lloc al llarg de l'any. Els cometes, segons descriuen les seves òrbites al voltant del Sol, van llançant a l'espai una reguera de gasos, pols i runes (materials rocosos) que roman en una òrbita molt similar a la del cometa progenitor.

Cada estel va formant així un anell en què es troben distribuïts nombrosos fragments cometaris. Quan la Terra, en el seu moviment al voltant del Sol, troba un d'aquests anells, alguns dels fragments rocosos (meteoroides), on són atrapats pel seu camp gravitatori i cauen a gran velocitat a través de l'atmosfera, formant una pluja de meteors.

La fricció amb els gasos atmosfèrics calcina i vaporitza els meteors que apareixen brillants durant una fracció de segon, formant el que popularment es denomina com estrelles fugaces. No es tracta per tant d'una estrella, sinó d'una partícula de pols incandescent.

L'altura a la qual un meteor es fa brillant depèn de la velocitat de penetració en l'atmosfera, però sol estar al voltant dels 100 quilòmetres. No obstant això, l'alta brillantor i la gran velocitat transversal d'alguns meteors ocasionen un efecte espectacular, causant la il-lusió en l'observador que estan molt propers. Els meteoroides de massa menor al quilogram es calcinen completament en l'atmosfera, però els majors i més densos (de consistència rocosa o metàl-lica), formen meteorits: restes calcinades que cauen sobre el sòl.

Cada any a principis d'agost, la Terra creua l'òrbita del cometa 109P / Swift-Tuttle, que té un període de 133 anys i que va passar prop del Sol per última vegada el 1992. Aquesta òrbita està plena de partícules petites, com grans de sorra o menors, que han estat alliberades pel cometa en els seus passos anteriors. Quan una d'aquestes partícules, que van formar al seu dia la cua del cometa, entra a l'atmosfera terrestre a gran velocitat, la fricció l'escalfa fins a vaporitzar-se a gran alçada.

Font: Redacció Ràdio l'Arboç

AGENDA D'ACTES

17

AGO

17 Agost de 2018 - a partir de les 6 de la tarda, a la pista exterior de la sala polivalent

'Holi & Foam Party' i Nit Jove

més informació

18

AGO

18 Agost de 2018 - de 9 del matí a 9 de la nit, al Poliesportiu Municipal

Torneig FUTSAL 12h

més informació

24

AGO

24 Agost de 2018 -

Festa Major 2018

més informació

25

AGO

25 Agost de 2018 -

Festa Major 2018

més informació

26

AGO

26 Agost de 2018 -

Festa Major 2018

més informació

27

AGO

27 Agost de 2018 -

Festa Major 2018

més informació

28

AGO

28 Agost de 2018 -

Festa Major 2018

més informació

29

AGO

29 Agost de 2018 -

Festa Major 2018

més informació


Copyright © 2018 - Ajuntament de l'Arboç

Ets el visitant nº: 7648705

Pluja d'estels de les Perseides amb el Club Esportiu l'Arboç