banner est whatsapp

El corredor mediterrani ja és oficialment prioritari per la Comissió Europea

L'Arboç, 19/10/2011

La Comissió Europea inclou la proposta completa des de Figueres fins a Algesires però també la connexió entre Andalusia i Madrid


Foto: L´alcalde de Tarragona, acompanya dels alcaldes de Lleida, Girona, Barcelona i Figueres.

 El corredor mediterrani ja és oficialment una prioritat de la Comissió Europea. Brussel·les subvencionarà l´eix ferroviari de mercaderies que connecta la frontera francesa amb Barcelona, Tarragona, València, Cartagena i Almeria. Des d´Almeria, el traçat continuarà per l´interior fins a Granada, per arribar després a Algesires. L´eurocomissari de Transports, Siim Kallas, descarta la travessia central dels Pirineus, però preveu connectar Saragossa i Madrid amb Algesires i els corredors mediterrani i atlàntic.

La decisió ha suposat descartar a mitges el denominat corredor "madriterrani". Un traçat que suposava que la connexió amb Andalusia només es fes a través de Madrid i que la línia costanera acabés a Cartagena. Aquest mateix matí el conseller Lluís Recoder ha alertat que hauria estat un "error".

La CE passa del corredor central

La CE ha apostat també pel corredor atlàntic, la interconnexió ferroviària amb França per Irun, però ha rebutjat la travessia central pirinenca. Tot i la insistència aragonesa, i del mateix ministre espanyol de Foment, José Blanco, Brussel·les es nega a finançar en plena crisi l´excavació d´un túnel d´entre 30 i 60 quilòmetres per sota els Pirineus per connectar Saragossa i Tolosa esquivant Catalunya. Si els governs espanyol i francès el volen se l´hauran de pagar sense l´ajuda dels fons comunitaris.

Brussel·les només subvencionarà les infraestructures que siguin econòmicament sostenibles i si el seu govern estatal es compromet a cofinançar-les en els terminis previstos. Tot i l´escanyament de les finances públiques, Blanco ha fet campanya per fins a cinc corredors diferents, que considera "eficients i finançables": el mediterrani, el central, l´atlàntic, el mediterranocantàbric i el mediterranoatlàntic, amb Saragossa com a "nucli logístic". Kallas preveu invertir 32.000 milions en set anys, però el repartiment és encara difícil de calcular: 10.000 milions es reserven per finançar fins el 85% de les inversions en estats beneficiaris dels fons de cohesió (l´espanyol ho és fins el 2015) i amb la resta es pagarà el 10% dels altres corredors.

Quim Nin: "Ara cal que l´Estat també ho consideri prioritari"

El delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, ha volgut manifestar la seva satisfacció per la decisió de la Comissió Europea de prioritzar el Corredor del Mediterrani. Per a Quim Nin, “aquesta és una de les millor notícies que podíem tenir, ja que aquest corredor ha de ser la porta del port de Tarragona i de les empreses del nostre territori al món. Hem de ser conscients que les mercaderies que actualment mou el Port estarien connectades amb el cor d’Europa.

El delegat del Govern ha recalcat que “aquest ha estat un èxit de tota la societat civil. La reivindicació històrica del Corredor del Mediterrani ha estat impulsada políticament, però, sobre tot, per part d’entitats socials, econòmiques, empresarials, en definitiva, pel conjunt del territori i del país que teníem clar que aquesta és una infraestructura prioritària per al desenvolupament del territori. Tots ens hem de sentir satisfets i part important de l’èxit aconseguit”. “ Davant la situació econòmica que estem vivint, el delegat considera que “aquesta infraestructura ens ha d’ajudar a potenciar, encara més, les nostres empreses i la captació de mercat exterior. Amb costos menors, amb més capacitat i rapidesa en el moviment de les mercaderies, les nostres empreses obtindran un plus de competitivitat.

El Corredor tindrà un retorn econòmic i social molt potent en forma de creació de riquesa i de llocs de treball al nostre territori i al conjunt del país”.

De tota manera, el delegat del Govern ha destacat que “la lluita per la prioritat del Corredor – que vol dir el que primer s’ha d’executar – encara no ha acabat. Europa ha dit que és prioritari i no voldríem que el que és una prioritat per Europa, es converteixi en un cafè per a tothom, com ha passat amb l’AVE, i ens quedéssim enrere perdent oportunitats per demores excessives”.

Josep Fèlix Ballesteros creu que Tarragona serà un nus principal del corredor

L’alcalde, en declaracions a Tarragona Ràdio, s’ha mostrat enormement satisfet per la decisió de la Comissió Europea. Josep Fèlix Ballesteros destaca la importància de la infraestructura pels interessos econòmics de Tarragona i pel seu creixement logístic. Josep Fèlix Ballesteros s’ha mostrat especialment satisfet pel paper que jugarà Tarragona en la connexió entre el corredor central i el mediterrani i ha explicat que serà un dels nusos principals.

Reus es suma a la celebració de la decisió de la Comissió Europea: "gran oportunitat a nivell local i continental"

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer ha valorat la decisió de la Comissió Europea d’incloure el Corredor del Mediterrani en la xarxa de transports prioritària com una gran oportunitat tant a nivel local com continental. La decisió de la Comissió Europea determina el futur de Reus, el Camp de Tarragona, Catalunya, l’eix mediterrani, l’estat espanyol i d’Europa.

L’alcalde de Reus ha volgut recordar que el Corredor del Mediterrani és una reivindicació històrica; i que és una infraestructura estratègica per l’exportació de productes, la logística i per al conjunt de l’economia. L’alcalde de Reus també ha volgut fer una crida a tots els agents econòmics, socials i institucionals del Camp de Tarragona a de ser capaços de treballar junts, crear singèrgies i aprofitar al màxim les potencialitats que oferirà el Corredor.

La Cambra de Tarragona creu que es solucionarà el problema de mercaderies que té actualment Tarragona

El president de la Comissió d’Ordenació del Territori de la Cambra de Tarragona, Agustí Domènech, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació per valorar la decisió de la CE.

Per la Cambra de Tarragona aquesta projecte, tot i ser a 20 anys vista, solucionarà el problema de trànsit de mercaderies que té actualment la ciutat i el conjunt del territori. El projecte també possibilitarà que en dos anys el Port de Tarragona ja compti amb l´ample de via Europeu.

Agustí Domènech creu que ara la Cambra i el territori en general han d´estar atents al desenvolupament del projecte: evitar que es perdi més temps i que canviïn alguns punts del projecte.

Cepta es suma a la celebració del corredor mediterrani

La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (Cepta) ha celebrat també la decisió d’incloure el Corredor Mediterrani en la xarxa europea de transports. Després de molts anys reclamant aquesta infraestructura com a eix estratègic de comunicació, Cepta s’uneix a la satisfacció de les patronals empresarials de l’arc mediterrani.

L’aposta per aquesta via logística suposarà l’obertura de l’arc mediterrani als mercats internacionals i una gran aposta de futur pels ports, zones industrials, logístiques i empresarials del nostre territori, ha assegurat la patronal.

En breu, tota la informació i la reacció dels agents del territori. 

Font: Delcamp.cat

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
ghjghjgh
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat