banner est whatsapp

Els diables de l´Arboç no llançaran carretilles a les cercaviles

L'Arboç, 15/08/2012

La delicada situació econòmica de les arques municipals obliga a aplicar doloroses retallades en pirotècnia i de les subvencions a entitats per la Festa Major.


La delicada situació econòmica de les arques municipals obliga a aplicar doloroses retallades en pirotècnia i de les subvencions a entitats per la Festa Major.

Des del Ball de Diables de l´Arboç critiquen l´ajuntament al·legant que els han informat tard i que no han disposat de prou temps per buscar alternatives de finançament. L´única actuació que comptarà amb carretilles serà la cercavila dels diables petits. Els cinc caps i les deu forques del Drac Badalot també es queden sense foc.

Davant la manca de recursos, els diables han anunciat que concentraran tot el pressupost per fer "La "Carretillada ", que per la seva antiguitat i espectacularitat, va ser declarada l´any 2009, "Element Festiu Patrimonial d´Interès Nacional" per la Generalitat de Catalunya.

Els diables manifesten que, "el pressupost dedicat a la pirotècnia ha baixat de 18.800 euros de l´any 2011 als 8.800 d´aquest 2012".

La Generalitat, que l´any passat no va aportar ni un sol euro, s´ha compromès a concedir 5.000 euros que encara no ha pagat i que, de moment fent un esforç, avançarà l´ajuntament.

Aquest dies, els diables reparteixen fulletons reivindicatius aprofitant el seu tradicional toc de timbals que serveix per anunciar la proximitat de la festa major. Es tracta d´una mena de cercavila timbalera de diables grans i petits que cada dilluns, dimecres i els divendres, a partir de les 8 del vespre, recorre els carrers més céntrics de la vila.

Des de l´any 1846, en què apareix la primera referència documental que es té d´aquesta mostra de folklore popular, els diables han sortit sense interrupció amb el seu espectacle de foc, tret de l´any 1912 per una epidèmia de tifus que va obligar a suspendre la festa major i durant el difícil període de la guerra civil espanyola.

Font:

Nota de premsa del Ball de Diables de l´Arboç als mitjans de comunicació (DOC)

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
ghjghjgh
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat