banner est whatsapp

Aquest diumenge 27 de març entrem a l´horari d´estiu i haurem d´avançar una hora els rellotges

L'Arboç, 23/03/2022 16:50:10

Quan siguin les 2 passaran a ser les 3 de la matinada. Amb el canvi el Sol es pondrà passades les 8 del vespre.


Just vam entrar a la primavera el passat diumenge 20 de març, però no serà fins a finals d'aquest mes que deixarem enrere l'horari d'hivern. El primer canvi d'hora del 2022 serà aquest diumenge 27 de març. El comitè d'experts no decidirà fins més endavant quan abolirà aquests canvis horaris, si és que els acaba eliminant.

D'aquesta manera, aquest darrer diumenge de març haurem d'avançar una hora els rellotges: quan marquin les 2 de la matinada haurem d'avançar-los a les 3. Aquest canvi es produirà a tots els països de la Unió Europea amb la intenció d'ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural.

D'aquesta manera es preveu que l'hora de sortida i posta de sol sigui molt més tard que el que tenim actualment, guanyant molta llum solar a les tardes.

El Govern espanyol i la Comissió Europea continuen estudiant els efectes de suspendre el canvi d'hora d'hivern i de primavera i mantenir els rellotges igual durant tot l'any. El comitè d'experts que van nomenar per aquesta tasca preveia arribar a un consens aquest 2021, però la pandèmia i la falta de consens retardarà la decisió. Tenen sobre la taula el dilema de si s'aboleixen els canvis d'hora i, si és així, quin horari es fixarà per a casa nostra, el d'hivern o el de primavera.

El canvi d'hora és una mesura de més d'un segle de vida que té diversos impulsors. El primer a proposar la idea va ser un neozelandès, l'entomòleg i astrònom George Vernon Hudson, el 1895. Un altre és Benjamin Franklin, que mentre vivia a París va suggerir que els francesos es llevessin abans per aprofitar la llum del sol.


Va ser la proposta de l'anglès William Willet la que va tenir més èxit. Diuen que un dia del 1905, passejant a cavall ben d'hora al matí, es va adonar que la major part dels londinencs encara dormien durant gran part d'un dia d'estiu i desaprofitaven el sol. Al cap de dos anys ho va publicar, però la seva proposta no va tirar endavant fins al cap de 10 anys. Des de llavors es va suggerir impulsar l'horari d'estiu, entre altres coses perquè això li permetia tornar de les seves partides de golf a la tarda quan el sol encara era a l'horitzó.

Fins a la Primera Guerra Mundial la mesura no es va fer extensiva a tot Europa. Sempre per la mateixa raó: estalviar energia. En aquell cas, en ple conflicte bèl·lic, es volia estalviar carbó. El 30 d'abril del 1916, Alemanya, els seus aliats i altres zones ocupades per les seves tropes van començar a aplicar el canvi horari. Espanya s'hi va afegir l'any 1918.

L'any 1974 Europa va començar a harmonitzar els canvis horaris a tots els països com a mesura d'estalvi energètic per fer front a la primera crisi del petroli, per l'encariment d'aquest producte.

La darrera regulació data de l'any 2000, amb la directiva europea 2000/84, en què s'unifiquen els dies dels canvis d'hora a tots els països de la Unió Europea i s'estableix que siguin el darrer diumenge de març i el darrer diumenge d'octubre.

 

El cas singular d'Espanya


L'estat espanyol viu una situació curiosa respecte al canvi horari. El meridià de Greenwich, que marca els fusos horaris mundials amb les anomenades Greenwich Meridian Time (GMT), creua el territori peninsular, però, tot i això, tenim la mateixa hora que Polònia, i no la del Regne Unit o Portugal, cosa que seria més coherent .

La raó d'aquest biaix horari prové de l'any 1940, quan el dictador Francisco Franco va decidir adoptar l'horari de l'Alemanya nazi, el que Adolf Hitler havia imposat a tots els territoris conquerits: el GMT+1.

Com a curiositat, durant la Guerra Civil Espanyola, el canvi horari no va ser igual a totes les zones d'Espanya, perquè els dos bàndols canviaven els horaris segons els convenia. Els republicans van començar l'últim any de la guerra una hora abans de l'horari universal.

 

 

Font: Redacció

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
gfhgf
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat