banner est whatsapp

Trobada una sardana inèdita de Pau Sicart dedicada al Barça de les 5 Copes de Kubala

L'Arboç, 20/07/2011

Una peça inèdita de Pau Sicart amb més de 50 anys ha estat trobada als arxius del mestre arbocenc per la seva filla Mª Carme Sicart


Una peça inèdita de Pau Sicart amb més de 50 anys ha estat trobada als arxius del mestre arbocenc per la seva filla Mª Carme Sicart, al seu domicili de Barcelona.

Es tracta d´una sardana escrita en els anys cinquanta, amb el títol i motiu melòdic d´una cançó molt popular en aquells anys, "Aliró és el Barça Campió !", quan el Barça l´any 1952 va guanyar les 5 Copes, època quant hi jugava el Kubala, mític jugador del qual Sicart era un gran admirador segons ens explica la seva filla Mº Carme.

A hores d´ara es deconeix el motiu pel qual Sicart va composar aquesta peça, potser sota demanda per alguna celebració o per un homenatge que després no es va arribar a fer, el cas és que aquesta sardana va romandre manuscrita sense editar ni estrenar durant 59 anys. La Sardana "Aliró és Barça Campió" es va estrenar el passat diumenge 12 de juny a la plaça de Sarrià (Barcelona) per la cobla Baix Llobregat, en una audició molt entranyable.

Pau Sicart i Güell fou un compositor bàsicament de sardanes i música coral, i també es va dedicar a la pedagogia musical. Després de fer diferents estudis musicals, d´ençà del seu casament residí sempre a l´Arboç. Va estudiar música amb el mestre Ricard Domingo, i quant aquest morí el 1926, es va fer càrrec de la direcció de l´Orquestrina Catalana, que després va passar a dir-se Orquestra Albéniz. El mateix any va estrenar la primera sardana interpretada per la Cobla Barcelona. L´any 1928 s´estrenà al Teatre Arbocenc l´obra musical i costumista "Visca la Festa Major", amb la lletra d´Andreu Suriol.

Posteriorment va fundar corals, va dirigir esbarts i va conrear tota mena de manifestacions relacionades amb la cultura musical. Després del 1939 va reestructurar l´Orquestra Melodia al Vendrell, la va convertir en cobla i la va dirigir durant tota la vida. La seva producció sardanística és de més de 80 obres. Entre d´altres, esmentem: Record de l´Avi, Montserrateta, La Giralda de l´Arboç, Festa Sant Julià, La nostra dansa, La Font de Beu i Tapa, Càndida Rosa, Violetes del Bosc. L´any 1969 l´Arboç li tributà un homenatge popular.

Font: Xavier Llaó

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
ghjghjgh
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat