banner est whatsapp

El ple municipal de Banyeres aprova una moció que insta la retirada del LOGIS Penedès amb el suport de CiU i ICV

L'Arboç, 29/11/2011

La moció va ser presentada pel grup municipal d´Iniciativa per Catalunya Verds, i entre d´altres demana que s´aturi l´actual Pla Director del LOGIS, a més de reclamar una planificació territorial pròpia per al territori de l´àmbit funcional Penedès.


La seu consistorial de Banyeres del Penedès va quedar plena a vessar de persones que assistiren a la sessió plenària del passat dijous 24 de novembre, en què es posava a votació la moció que insta al Conseller Lluís Recoder a la retirada del macropolígon LOGIS Penedès. La moció va ser aprovada pels grups de CiU i d’ICV.

En primer lloc, el regidor del grup municipal d’ICV, Lluís Inglada, va exposar la moció al ple municipal de Banyeres, que insta al Conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, a aturar la redacció del Pla director urbanístic que implanta el polígon logístic LOGIS Penedès, “per insostenible, per alteració substancial de l’estructura territorial i per no respondre als criteris de participació ciutadana”. La moció també demana que la conselleria compleixi el compromís assolit de dialogar amb el territori, en qualsevol actuació d’aquest tipus.

Pel que fa a l’àmbit funcional del Penedès, aprovat per Llei del Parlament en l’anterior legislatura, es demana que s’iniciïn els tràmits per desenvolupar un planejament participatiu per a definir i planificar el territori de les quatre comarques. Pel cas de la comarca del Baix Penedès es proposa “que s’iniciïn amb caràcter d’urgència els treballs per a la redacció d’un Pla Director Urbanístic”.

La votació de la moció va generar un debat airós al ple municipal. L’alcaldessa, Núria Figueras (CiU), va retreure al grup d’ICV “la poca consideració que l’anterior govern de la Generalitat va tenir amb el municipi de Banyeres pel que fa al CIM”. Figueras també va retreure que el govern tripartit no va retirar “el procés de redacció del Pla Director Urbanístic per al desenvolupament d’infraestructures viàries, ferroviàries i logístiques al Penedès”. El regidor d’ICV va respondre que des del Departament de Medi Ambient es van emetre diferents informes que desaconsellaven l’aprovació del Pla Director del LOGIS, ja que vulneraven principis mediambientals i paisatgístics, així com els principis de participació ciutadana que contempla la normativa europea.

Per part del grup municipal del PP, el regidor Jerónimo Merino va argumentar que la normativa urbanística vigent ja contempla els procediments de participació ciutadana, i per tant que la demanda que fa la moció de generar un diàleg amb el territori, ja s’ha produït. En aquest punt, la plataforma No Fem el CIM recorda les declaracions fetes el març de 2011 pel comissari europeu de medi ambient, Janez Potočnik, en què informava que un procés de planificació territorial -com és aquest Pla Director Urbanístic- ha de comptar amb consultes directes a la població afectada, de forma obligatòria durant el procés de redacció, tal com marca el Conveni d’Aarhus.

El grup municipal del PSC es va mostrar contrari a la moció, i Avelino Menéndez va posar de manifest que el seu grup “sempre s’han mostrat predisposat a negociar” sobre el LOGIS, recalcant que fa deu anys -quan era alcalde del municipi- el van trucar sobre l’interès d’instal•lar aquest macropolígon a Banyeres, i que fins el 2007 la Generalitat no va aportar cap document oficial del CIM Penedès, quan ell ho va fer públic. En aquest punt, els grups municipals de ICV i CiU van retreure a Menéndez el fet d’haver ocultat la informació durant més de cinc anys. El portaveu socialista també va dir que el Pla Territorial del Camp de Tarragona inclou aquest projecte, i que aquest va ser aprovat també per CiU i altres partits.

Vista la postura reafirmada per l´Ajuntament de Banyeres, la plataforma No Fem el CIM demana que es defensi l´autonomia local i el dret a decidir sobre aquesta infraestructura que tant rebuig ha provocat als pobles i les comarques penedesenques i per tant es qüestioni el sentit i la necessitat d´aquest macropolígon i que s’actuï activament contra la imposició del mateix.

http://www.nofemelcim.org

Font: Plataforma NO FEM EL CIM

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
ghjghjgh
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat