banner est whatsapp

Els Campaners de l´Arboç se sumen a la celebració de la declaració per la Unesco del toc manual de campanes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

L'Arboç, 01/12/2022 13:04:31

Tocaran a "festa" aquest dissabte 3 de desembre a partir de les 12 del migdia, des del campanar de l´Esglèsia de Sant Julià


Aquest dissabte 3 de desembre a les 12 del migdia, els campaners arbocencs tocaran a festa des del campanar de l'Església de Sant Julià, sumant-se així a la crida general que han fet des de la Confraria de Campaners de Catalunya, animant a tots els grups d'arreu del país a tocar a "festa" per a celebrar la declaració per la Unesco del toc manual de campanes com a patrimoni immaterial de la humanitat. Aquesta crida de celebració s'ha fet en l'àmbit de tota Espanya.

Aquest passat dimecres 30 de novembre, el toc manual de campanes ha fet un gran pas endavant i ha estat proclamat patrimoni immaterial de la humanitat. Ho ha fet el Comitè del Patrimoni Immaterial de la Unesco, reunit a Rabat.

El document afegeix que persones de totes les edats, gèneres, procedències i nivells socioeconòmics d'Espanya s'identifiquen amb el so de les campanes, que estan associades a les festes de més de 8.000 municipis. Segons la Unesco, en el món campaner existeixen una gran varietat de sons, determinats per la tècnica, com el repic, el volteig o el mig volteig. També existeixen més de 30 tonalitats.

Els tipus de tocs de campana venen determinats per les habilitats dels campaners i les característiques físiques i propietats acústiques de les campanes, torres i campanars. Això ha fet que el toc tingui un ampli repertori comunicatiu, tant en l'àmbit religiós com en el cívic.

Els Campaners de l'Arboç han manifestat estar molt contents i satisfets per aquesta declaració de la Unesco, que ajudarà encara més a donar a conèixer i conservar aquesta tradició als pobles arreu de Catalunya, uns tocs i sons que han contribuït a estructurar la vida local en el pas dels segles.

L'Arboç va recuperar la tradició del toc manual el 2008 després de la mecanització del toc l'any 1981, recuperant els tocs que els campaners arbocencs tenien enregistrats.


Propera entrevista a Ràdio l'Arboç

El divendres 9 de desembre a les 7 de la tarda, els entrevistarem en directe als estudis de Ràdio l'Arboç perquè ens expliquin més sobre els orígens i la història del toc de campanes a mà a la nostra vila.

 

La declaració de la Unesco no és la meta final

Les associacions de campaners que han configurat la candidatura d'Espanya diuen que la declaració del toc manual de campanes com a patrimoni immaterial de la Unesco encara no és la meta final, sinó el punt de partida.

El seu objectiu és que cada cop més municipis de tot Espanya recuperin el toc manual de campanes. Per aconseguir-ho, les agrupacions demanaran al Ministeri de Cultura i Esports un Pla Nacional de Salvaguarda del Toc Nacional de Campanes.

Font: Redacció

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
ghjghjgh
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat