banner est whatsapp

Mor l´avi de Catalunya, l´actor i casteller arbocenc Joan Vallès Figueras

L'Arboç, 01/03/2023 19:40:35

A la mítica sèrie de TV3 "El cor de la ciutat", va donar vida al personatge de l´Alfons. Del 2011 al 2013 va dirigir i presentar el programa casteller de Ràdio l´Arboç, el "Crosses dins".


Joan Vallès Figueras, mític actor de la recordada 'El Cor de la Ciutat', ha mort avui dimecres 1 de març. Nascut a l'Arboç el 16 de febrer del 1933, tenia 90 anys. Conegut per la seva participació en la mítica sèrie de TV3, Joan Vallès va ser un home de teatre, cinema, ràdio, televisió i doblatge. Cal destacar que durant tres anys, del 2011 al 2013, va dirigir i presentar el programa casteller de Ràdio l'Arboç "Crosses dins".

Va ser director de l'Elenc Artístic Arbocenc durant 7 anys, des del 1988 al 1995, aportant noves maneres de fer tant en escenotècnia com d'interpretació, fent el grup, des d'aleshores, un important salt qualitatiu.

A més de ser un apassionat i viure fervorosament el teatre, Vallès era un gran estudiós del teatre arbocenc, col·laborant intensament en el llibre del Centenari de l'Elenc, el 2016; i recentment en el "El Teatre d'un poble 1770-2020", presentat el novembre passat; ambdós llibres escrits per Maria Teresa Rafecas i Orpí.

En el Centenari de l'Elenc va representar l'obra "El verí del teatre", de Rudolf Cirera, guanyant el primer premi d'actor principal del concurs "Ciutat de Calella", amb 86 anys. Actualment, abans d'estar malalt, havia representat el paper de l'avi Bartomeu en l'obra "La Pepa maca". Esperava recuperar-se per continuar representant amb il·lusió aquest personatge, i fins i tot comentava la possibilitat de nous projectes.

Vallès va formar-se a l'Escola Adrià Gual i va forjar la seva trajectòria en el teatre, sobretot als anys 60 i 70 i de la mà de Josep Maria Benet Jornet, Terenci Moix, Rosa Maria Sardà, Julieta Serrano, Mario Gas, Josep Montanyès, Carme Sansa i molts d'altres, i amb obres com "Tartan del Micos contra l'estreta de l'ensanche", "Pigmalió", "El retaule del flautista", "L'Hostal de la Glòria" o "L'honor és nostre" de Salvador Espriu, entre moltes altres. També va participar en les pel·lícules "Secretos del corazón", de Montxo Armendáriz, i "Goya en Burdeos", de Carlos Saura, a més de diversos telefilms, com el "Coses que passen" de TV3, dirigit per la popular Sílvia Munt.

A la mítica sèrie de TV3 "El cor de la ciutat", va donar vida a l'Alfons, la parella de la Teresa, interpretat per Montserrat Carulla.

Joan Vallès també era casteller, essent un dels cofundadors de la colla dels Minyons de l'Arboç. Vallès prové d'una antiga nissaga castellera arbocenca que es remunta a finals del segle XIX. Va iniciar la seva activitat castellera amb només nou anys, pujant amb la colla unificada dels Xiquets de Valls. Corria l'any 1942.

El 1958 va participar activament en la fundació dels Minyons de l'Arboç, on va destacar en els troncs dels primers castells de 7. També va ser cap de colla entre altres papers dins dels Minyons. L'any 2013 va ser reconegut amb el Premi a la Trajectòria en la Nit de Castells.

El funeral de Joan Vallès Figueras tindrà lloc demà dijous 2 de març a les 4 de la tarda, a l'església de Sant Julià de l'Arboç.

Font: Redacció

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
ghjghjgh
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat