banner est whatsapp

L´arxiver de l´Arboç Josep Ma. Jané reb el premi Teresa Basora

L'Arboç, 18/05/2011

Prop de 350 persones van assistir a la segona Festa de la Cultura del Penedès, que es va celebrar al Teatre Principal de Vilanova el passat divendres 14 de maig. En el marc de la festa, organitzada de manera biennal per l´Institut d´Estudis Penedesencs (IEP), es van lliurar els Reconeixements Culturals Collita 2011, uns premis que tenen per objectiu guardonar aquelles persones, entitats, empreses, col-lectius i administracions que realitzen una tasca en favor de la cultura penedesenca.


Prop de 350 persones van assistir, divendres de la setmana passada, a la segona Festa de la Cultura del Penedès, que es va celebrar al Teatre Principal de Vilanova. En el marc de la festa, organitzada de manera biennal per l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), es van lliurar els Reconeixements Culturals Collita 2011, uns premis que tenen per objectiu guardonar aquelles persones, entitats, empreses, col·lectius i administracions que realitzen una tasca en favor de la cultura penedesenca.

L’arbocenc Josep Ma. Jané es va emportar el premi Teresa Basora per la seva tasca de difusió de la cultura catalana i penedesenca al llarg de seixanta anys. Destaquen la creació, el 1948, de l’Arxiu Arbocenc, que ha mantingut fins a dia d’avui amb un important fons de fotografies, segells, manuscrits, revistes i diaris, dibuixos...; la direcció, entre 1948 i 1966, junt amb Esteve Curañes, de la revista clandestina Fe i Vida; l’impuls dels estudis colombins a Catalunya; la campanya comarcal per la supervivència de la llengua catalana durant la dictadura franquista i la seva participació en la creació del IEP.

Fèlix Platalech, va rebre el premi Santiago Rusiñol, dedicat a les arts, per la seva obra pictòrica i escultòrica que ha plasmat el paisatge de vinyes del Penedès i l’ha donat a conèixer tant a nivell nacional com internacional. Platalech és autor de diverses col·leccions com “Terra de pàmpols”, “Paisatge Endins” i “Vinyes que diuen adéu”.

Els premis Pau Casals, dedicat a la trajectòria, i l’Emili Giralt, destinat a la recerca es van quedar a Vilanova. El primer se’l va endur la secció de cultura de l’agrupació excursionista Talaia, molt activa en el camp de la difusió cultural per mitjà de conferències, audiovisuals, sortides, presentacions, taules rodones i tota mena d’actes socials. El segon va ser per Vicenç Carbonell, per la seva aportació al coneixement dels noms dels llocs de tot el Penedès, que han merescut tota una secció de toponímia al IEP.

L’acte va comptar amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, qui va destacar la tasca del IEP en favor de la cultura penedesenca dient que “els pobles savis són aquells que saben reconèixer els seus referents culturals”.

La Festa de la Cultura del Penedès va estar amenitzada per la Banda del Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat de Vilanova. La Banda, formada per seixanta músics, va interpretar magistralment diverses peces d´arreu del món i de diferents estils com Rossy Roy, El cant dels ocells, el meu avi, The Blues Brothers Revue i Gone with the wind

Font: IEP

AGENDA
EL TEMPS
PodcastVeure tots
PUBLICITAT
tdfy5rt
Unió europea VAGUERIA PENEDES Diputació Tarragona GenCat